از ساده زیستی تا آرزوی شهادت

عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن گفت:یکی از نشانه های انسان مخلص در قرآن، آرزوی شهادت و پیوستن به لقای حق بعد از سال ها جهاد، ایثار و فداکاری است و کسانی که به دنبال آن هستند تا با شهادت خویش خدمتی به جامعه خویش کنند این از اوج اخلاص آنان است، از همین رو سردار سلیمانی پیش از این همه جهاد و تلاش برای اسلام و مسلمین به دنبال چنین هدفی بود

حجت الاسلام والمسلمین عیسی عیسی زاده، عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن طی یادداشتی که به مناسبت ایام سالگرد شهادت سردار سلیمانی و دهه بصیرت در اختیار ایکنای قم قرار داده است، نوشت: یکی از نشانه های انسان مخلص در قرآن، پرهیز از دنیاطلبی و دستمزد است، برهمین اساس، خداوند در سوره هود، آیه 51 فرمود: «یَا قَوْمِ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِنْ أَجْرِیَ إِلَّا عَلَی الَّذی فَطَرَنِی أَفَلَا تَعْقِلُونَ؛ ای قوم من برای این [رسالت]پاداشی از شما درخواست نمی کنم پاداش من جز بر عهده کسی که مرا آفریده است، نیست پس آیا نمی‏ اندیشید.»

شهید حسین پورجعفری، از همراهان چندساله سردار سلیمانی درباره وجود این ویژگی در سردار سلیمانی گفته است: «در طول تمام این سال ها یاد ندارم حاجی برای یک روز مأموریت خارج از کشور، ریالی حق مأموریت گرفته باشد. یک بار که مشکل مالی پیدا کرده بود، من بدون اطلاع خودش، سردار قاآنی را در جریان قرار دادم، ابشان به معاون اداری مالی دستور داد یکی ازماموریت های حاجی را حساب کنند و پولش را به حسابش بریزند، بعد از اینکه حاج قاسم متوجه این موضوع شد، اول پول را برگرداند، بعد، هم من، هم سردار قاآنی و هم معاون مالی را توبیخ کرد و گفت: «شما اشتباه می کنید در زندگی شخصی من دخالت می کنید، به شما ربطی ندارد که من مشکل مالی دارم یا ندارم. از این به بعد هم از ابن کار ها نکنید.» (اکبری مزد آبادی، ص 132)

بیشتر بخوانید:

سردار سلیمانی تجسمی از اخلاص بود حاج قاسم را بهتر بشناسیم

آرزوی شهادت و پیوستن به لقای حق بعد از سال ها جهاد، ایثار و فداکاری از دیگر صفات انسان های مخلص است، خداوند در قرآن می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَی مِنَ الْمُؤْمِنِینَ أَنْفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ بأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ یُقَاتِلُونَ فِی سَبیلِ اللَّهِ فَیَقْتُلُونَ وَیُقْتَلُونَ وَعْدًا عَلَیْهِ حَقًّا فِی التَّوْرَاةِ وَالْإِنْجِیلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَی بعَهْدهِ مِنَ اللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا ببَیْعِکُمُ الَّذی بَایَعْتُمْ بهِ وَذَلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ؛ خداوند جان و مال مؤمنان را در ازای بهشت از آنان خریده است، همان کسانی که در راه خدا کارزار می‏کنند و می‏کشند و کشته می‏شوند، این وعده به راستی و درستی در تورات، انجیل و قرآن بر عهده اوست، و کیست از خداوند وفادارتر به پیمانش؟ پس به داد و ستدی که به آن دست زده‏اید، شادمان باشید، و این همان رستگاری بزرگ است‏» (سوره توبه/ آیه 111)

شهادت؛ حق انگشتری که ادا شد

با استناد به این آیه، پاداش اینگونه اعمال برای مؤمنان جز دستیابی به مقام شهادت قابل تصور نیست بنابراین، تمام هم و غم آنها این است که از طریق شهادت به بارگاه ملکوتی حضرت حق بار یابند؛ از همین رو درباره حاج قاسم سردار سلیمانی نقل شده است که دختر شهید حسین محرابی گفته است بعد از سخنرانی حاج قاسم در جمع خانواده شهدای مدافع حرم، چند باربه اسم صدایش زدم، بالاخره شنید و گفت: «جانم»؛ رفتم جلو جهت تشکر از بابت حضور در جمع ما، که چشمم به انگشترش افتاد.

به خود جرأت دادم و گفتم: «چه انگشتر قشنگی دارید، می توانید این را به من بدهید؟»، لبخندی زد و سرش را پایین انداخت، دوباره درخواستم را تکرار کردم. انگشتر را از دستانش درآورد و قبل از اینکه به من بدهد چند بار تکانش داد، گفت: «انگشتر رو می دم بهت، اما حقش را ادا کنی ها، گفتی از مشهد آمدی، برو حرم امام رضا (ع)، شهادت من رو از آقا بگیر» انگشتر را که به من داد، باز تأکید کرد: «یادت نره ها، برو حق انگشتر من رو ادا کن.» بعد هم رفت.

حسابی جا خورده و مات و مبهوت بودم. واقعاً توان نداشتم چنین چیزی از امام رضا (ع) بخواهم. دویدم دنبال حاج قاسم وقتی به ایشان رسیدم، انگشتر را جلو بردم و گفتم: «نمی خواهم، مال خودتان.»، پرسید: «چرا؟» گفتم: «من نمی تونم برای شما چنین دعایی بکنم. شما باید بمانید عَلَم مقاومت دست شماست. شما باید فلسطین را آزاد کنید.» حاج قاسم در جواب گفت: «تا زمانی که محور مقاومت وجود دارد، یک عالمه سرباز هست که می خواهند این راه را ادامه بدن. من دیگه توان نگاه کردن به فرزندان کوچک شهدا را ندارم. وقتی شما را می بینم، حالم عوض می شود.» و رفتند. انگشتر هم دست من ماند.

آن روز که در حال رفتن بود، چند بار به من گفت: «زینب حرم امام رضا (ع)، شهادت من یادت نره ها»، من که از این همه تمنای شهادت حاج قاسم مبهوت شده بودم، به ایشان گفتم: «شما الان هم شهید هستید، رهبر انقلاب به شما لقب شهید زنده دادند.» گفت: «همین طور که داری می گویی، این فقط یک لقب و یک دلخوشیه. من به این لقب دلخوش هستم ولی تا شهادتم رو نگیرم ول بکن نیستم.» (اکبری مزد آبادی، 1398:ص 149، 150، 152)

نامزد شهادت، شهید شد

یکی از نشانه های افراد مخلص این است با اینکه از محبوبیت بسیار بالایی در جامعه بر خوردار می شوند، اما حاضر نیستند از این محبوبیت برای دستیابی به مقامات دنیوی استفاده کنند، سردار سلیمانی به دلیل خدمات کم نظیر در عرصه نظامی از محبوبیت مردمی بسیار بالایی در کشور ایران بلکه در بعضی از دیگر کشور های اسلامی برخوردار بود، اما حاضر نشد از این محبوبیت برای دستیابی به قدرت بالاتر سیاسی استفاده کند.

در همین رابطه یکی از دوستانش گفته است: «در ایام انتخابات ریاست جمهوری در یکی از دوره های گذشته به ملاقات سردار سلیمانی رفتم و به او گفتم شما با این محبوبیتی که دارید چرا رئیس جمهور نمی شوید؟ تمام مردم ایران شما را دوست دارند و با رأی بالایی نفر اول می شوید.» سردار لبخند محجوبانه ای زد و سرش را زیر انداخت، اندکی تأمل کرد و گفت: «ببین من نامزد گلوله ها و خمپاره ها هستم بگذار قدرت به دست اهلش برسد و من نامزد شهادت هستم.» (گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی، 1399:ص 83)

کسانی که به دنبال آن هستند تا با شهادت خویش خدمتی به جامعه خویش کنند این از اوج اخلاص آنان است، از همین رو سردار سلیمانی پیش از این همه جهاد و تلاش برای اسلام و مسلمین به دنبال چنین هدفی بود، حسین معروفی از دوستان حاج قاسم نقل می کند: «در سال 1385 قبل از سفر به حج تمتع رفتم تا از حاج قاسم خداحافظی کنم، بعد از خداحافظی و رو بوسی، حاجی به شانه ام زد و گفت: «حسین» برگشتم گفتم: «بله؟» گفت: «یادت باشد اولین بار که چشمت به خانه خدا افتاد، از خدا بخواه که من در راهش تکه تکه شوم.» (اکبری مزد آبادی، 1398:ص 154)

مهدی ایرانمنش درباره فلسفه درخواست شهادت از سوی حاج قاسم نقل می کند که روزی به ایشان گفتم: «وقتی ما از دست شما عصبانی می شویم، دعا می کنیم شهید شوید؛ البته بعد از صد و بیست سال.» حاجی گفت: «چرا صدو بیست سال؟» گفتم: «این مملکت و حضرت آقا حالا ها به شما نیاز دارد. جریان مقاومت به شما نیاز دارد.» گفت: «نه الان شهادت من تأثیرگذار است. اثری که الان خون من دارد، به خصوص بین جوانان، در آینده نخواهد داشت. حتماً برای من دعا کن که زودتر شهید شوم.» همیشه هم می گفت: «ان شاء الله من در راه خدا ارباً اربا شوم».

ایرانمنش در ادامه گفته است: «اردیبهشت 1397 گزارشی از انواع تهدیدات آمریکا، اسرائیل و منافقین که قصد کشتن ایشان را داشتند، تهیه و تقدیم ایشان کردیم، گزارش را که خواند، زیر آن نوشت: «از خدا می خواهم من را به دست شقی ترین دشمنان اسلام به شهادت برساند.» (اکبری مزد آبادی، 1398:ص 155)

با اتفاقاتی که بعد از شهادت حاج قاسم به دست استکبار جهانی افتاد، همه شاهد بودیم که چه تحول عظیمی با شهادت ایشان در جوامع اسلامی رخ داده است که یک نمونه اش حضور ده ها میلیونی در تشیع جنازه ایشان بود و نمونه دیگرش زنده تر شدن جریان بیداری و انتقام جویی از ظالمان از سوی جریان مقاومت و رسوایی چهره تروریست ها و استکبار جهانی بود.

حاج قاسم سلیمانی به همراهان اعلام کرد، امشب عازم عراق است و هماهنگی لازم را بکنند، سکوت شد، یکی از همراهان گفت: «حاجی اوضاع عراق خوب نیست، فعلاً نروید.» حاجی با لبخند گفت: «می ترسید شهید بشوم؟» باب صحبت باز شد، یکی گفت: «شهادت که افتخار است، اما رفتن شما برای ما فاجعه است.» حاجی رو به ما کرد، دوباره همه ساکت شدند، حاجی خیلی آرام و شمرده گفت: «میوه وقتی می رسد باغبان باید آن را بچیند، میوه رسیده اگر روی درخت بماند پوسیده می شود و خودش می افتد» بعد نگاهش را بین افراد چرخاند و با انگشت به بعضی ها اشاره کرد و گفت: «این هم رسیده... این هم رسیده...» ساعت 12 شب هواپیمای حاجی پرواز کرد و ساعت 2 صبح جمعه خبر شهادتش رسید. (اکبری مزد آبادی، 1398:ص 159)

کمک بدون توقع به دیگران؛ نشانه های انسان مخلص

همانطور که خداوند در قرآن می فرماید : «الَّذینَ اسْتَجَابُوا لِلَّهِ وَالرَّسُولِ مِنْ بَعْد مَا أَصَابَهُمُ الْقَرْحُ لِلَّذینَ أَحْسَنُوا مِنْهُمْ وَاتَّقَوْا أَجْرٌ عَظِیمٌ؛ کسانی که [در نبرد احد]پس از آنکه زخم برداشته بودند دعوت خدا و پیامبر [او]را اجابت کردند برای کسانی از آنان که نیکی و پرهیزگاری کردند پاداشی بزرگ است.» (سوره آل عمران/ آیه 172)، از نشانه های انسان های مخلص، رسیدگی و کمک بدون توقع به افرادی است که بخشی از سلامتی خود را در راه حفظ دین و کشور فدا کردند.

جانباز شهید ناصر توبه ای ها که از نخاع کمر فلج شده بود و قادر به هیچ کاری نبود نقل می کند: «در اوایل فروردین یک سال حاج قاسم به ملاقاتم آمد و مرا در آغوش گرفت و چند بوسه مرا مهمان کرد با آن همه مشغله بالای سرم نشست و چند ساعت با هم گپ و گفت و گو داشتیم. بعد از آن رو کرد به همسرم و گفت: «من تصمیم گرفته ام اول هر سال خدمت این جانباز عزیز برسم و به او خدمت کنم» همسرم امتناع کرد ولی وقتی اصرار سردار را دید قبول کرد.

امروز، بیست و پنج سال از آن ماجرا می گذرد کار او اول سال این است، به کرمان می آید و سری به پدر و مادرش می زند و بعد دو الی سه روز پرستار شخصی من می شود، غذا درست می کند مرا حمام می برد، من خوشحال هستم که سردار کنارم هست و از طرفی ناراحتم که مزاحمت برایش ایجاد کرده ام. خدا خیرش بدهد. (گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی، 1399:ص 33 و 32)

انتهای پیام

نظرات

captcha